Zowel mannen als vrouwen gebruiken een kam of borstel. Vaak wordt bij langer haar een borstel gebruikt, en bij korter haar een kam. In principe kun je ieder haartype borstelen, het punt is alleen dat veel mensen niet weten wanneer zij moeten borstelen. 

Een borstel kan goed helpen om je haar in model te krijgen, afhankelijk van de textuur en krulpatroon. Het borstelen van je haar heeft ook andere voordelen zoals het ontklitten van je haar of als de haar de uiteinden droog zijn. Ook wanneer je last hebt van haarbreuk, kan een borstel helpen de haargroei met de haarzakjes te versterken en de haarwortel te verstevigen. Zo kun je toch met een goed verzorgd kapsel bijvoorbeeld naar het casino.

Verschil tussen een kam en een borstel

Een kam heeft tanden of pinnen en is uitgevoerd in een plat ontwerp, borstels hebben borstelharen. Om je haar nauwkeurig te stylen of te ontklitten is een kam goed te gebruiken, om de hoofdhuid te stimuleren, je haar te stylen of ontklitten is een borstel een goed hulpmiddel. Een kam is goed om knopen in je haar te verwijderen, gebruik geen borstel bij ernstige klitten omdat een borstel daar moeite mee heeft.

Voor dun of fijn haar kun je beter een kam gebruiken om breuk van je haar te voorkomen. Borstels zijn geschikt voor dikker of grover haar. Een borstel verspreidt de natuurlijke oliën van je haar ook beter, wat kammen niet zo goed kunnen doen. Een kam is wel beter mee te nemen dan een borstel omdat ze compact en draagbaar zijn. Omdat je met een borstel meer haar verzameld, moet je deze vaker schoonmaken dan een kam.

Heeft borstelen van je haar voordelen?

Bij het borstelen van je haar kun je elke haarlok verzorgen. Bij borstelen heb je ook minder kans op breken, splijten en pluizig haar omdat de natuurlijke oliën beter worden verdeeld. Met een haarshampoo borstel bevordert de hele gezondheid van de hoofdhuid door het masseren van de hoofdhuid. Tijdens het behandelen van je haar kun je gerust online gokken ter afleiding.

Wanneer je weleens last hebt van pijnlijke knopen in het haar, dan heb je het voordeel van een borstel gemist. Een flexibele borstel die goed verspreid is kan je hierbij zeker helpen. Een borstel om te ontklitten heeft een getrapt tandenstelsel. De lange tanden zijn ideaal om te ontklitten en de korte tanden om het haar mooi glad te maken. Een borstel is ook comfortabel in gebruik en goed in de hand te houden.

Is nat haar borstelen schadelijk voor je haar?

Het borstelen van nat haar is niet schadelijk, maar vereist wel extra zorg. Nat haar is breekbaarder en kwetsbaarder omdat water de proteïne structuur van je haar verzwakt. Beschadigingen kun je voorkomen door eerst je haar voorzichtig droog te deppen met een zachte handdoek. Vervolgens kun je met een kam met brede tanden voor nat haar langzaam de klitten eruit te kammen. Begin altijd bij de punten en werk naar de wortel toe om het breken van het haar te beperken. Eventueel kun je een spray gebruiken om het soepeler te laten verlopen.

Tot slot

Kammen en borstels kunnen voordelen hebben voor mensen met kort of lang haar. Het verdelen van natuurlijke oliën en het ontklitten van het haar zonder het te breken zijn maar twee belangrijke aspecten. Hierdoor blijft je haar langer, sterker en gezonder. De stimulatie door het borstelen geeft ondersteuning aan de gezondheid van je hoofdhuid. Door je haar regelmatig op de goede manier te borstelen of te kammen, kun je genieten van haar wat niet alleen gezonder is maar ook beter te behandelen.